apo-lactoferrine voor een gezonde mondflora

Lactoferrine NFQ

www.anoxident-balance.nl > Lactoferrine NFQ

Apo-lactoferrine NFQ

Lactoferrine is afkomstig uit (koe)melk en heeft dezelfde structuur als menselijk lactoferrine. Lactoferrine-NFQ® en APO lactoferrine-NFQ® zijn zeer actieve vormen van dit gezondheidsbevorderende molecuul.

 

Lactoferrine is een eiwit (proteine) dat van nature voorkomt in alle door het lichaam uitgescheiden vloeistoffen zoals moeder-melk, speeksel en tranen. Lactoferrine wordt in grote hoeveelheden op verschillende plaatsen in het lichaam aangetroffen waar het een belangrijke rol speelt in het primaire afweersysteem. In de mond is lactoferrine het sterkste en belangrijkste anti-biotische wapen doordat het de groei van een gezonde flora ondersteunt door de groei van de ongezonde flora te remmen. Zo helpt lactoferrine tegen infecties. Lactoferrine is anti-bacterieel, anti-viraal, tegen parasieten en speelt een sleutelrol in het voorkomen van vrije radikalen (anti oxidant-werking) en het controleren van onstekingsprocessen.

Wat is lactoferrine

Lactoferrine is glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. In het lichaam wordt het gemaakt witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). “Ferrine” in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden.
Lactoferrine tref je aan in moedermelk (colostrum) dat tot 10-15% lactoferrine bevat. Ook je tranen, speeksel en ander lichaamsvloeistoffen bevatten lactoferrine. Omdat de eerste melk van koeien (biest – colostrum) ook veel lactoferrine bevat wordt dit als voedingssupplement gebruikt. De colostrum van koeien is nagenoeg (99%) identiek aan menselijk colostrum.

 

Lactoferrine kent 2 vormen; hololactoferrine en apolactoferrine.

De apo-vorm is nog niet gebonden aan ijzer en de holo-vorm is al wel gebonden aan ijzer.

 

Waarom is lactoferrine belangrijk

Gramnegatieve bacteriën (pathogene, ziekmakende) bacteriën hebben ijzer (Fe3+) nodig. Als dit ijzer niet meer aanwezig is doordat de lactoferrine zich er aan bindt sterven de pathogene bacteriën. In de strijd om het ijzer verliezen de bacteriën. Lactoferrine wordt ook gebruikt om de darmflora te verbeteren, in wondzorg en in mondzorg om de mondflora te ondersteunen. Het is de eerste verdediging tegen indringers die via de slijmvliezen binnenkomen.

► Lactoferrine beschadigt de buitenste celwand van de bacteriën waardoor de cellen splitsen en afsterven.

► Lactoferrine voorkomt dat bacteriën zich hechten en voorkomt daarmee het ontstaan van een biofilm. In de mond is dit het gevolg van plaque.

► Lactoferrine is alleen schadelijk voor de “verkeerde” bacteriën. De goede, de gewenste bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillen die melkzuur in de darmflora produceren, zijjn niet afhankelijk van “vrij ijzer”.

► Lactoferrine is ook een bedreiging voor pathogene bacteriën maar ook voor gisten, virussen, parasieten en schimmels.

► Er zijn geen bijwerkingen bekend van lactoferrine.

► Omdat de bron waaruit de lactoferrine wordt gewonnen koemelk en/of colostrum is moeten mensen met een zuivel-allergie voorzichtig zijn.

lactoferrine in anoxident mondverzorging diabetes