Halitose

www.anoxident-balance.nl > Halitose

Wat is Halitose

Een stinkende, slechte adem heet officieel halitose of malodeur (zieke geur). Ruime 2,5 miljoen Nederlanders, en hun omgeving, hebben er dageliiks last van. De lucht wordt veroorzaakt door bacteriën die zwavel-gassen produceren. Bij te weinig speeksel-aanmaak wordt de pH verandert en krijgen de zwavel-produceren bacteriën meer ruimte om zich te vestigen en te vermenigvuldigen. De overgroei aan bacteriën in de mond is ook zichtbaar aan witte aanslag op de tong. Het speeksel speelt een belangrijke rol in het bewaken van de pH-waarde (zuurgraad) en daarmee in de orale flora. De ideale pH-waarde is 7. Bij te weinig speeksel daalt de pH, de ond wordt dan zuurder. Dit is weer schadelijk voor het tandglazuur dat afbreekt bij een te lage pH. Het maskeren van een slechte adem met behulp van tabletjes of snoep rijk aan menthol helpt maar voor 20 minuten. Er wordt echter ook weer suiker (koolhydraten) geconsumeerd die weer leiden tot groei van de zwavel-gas producerende bacteriën. Eigenlijk een vicieuze circel die doorbroken moet worden door te zorgen voor een goede mondflora.

90% van slechte mondgeur wort veroorzaakt door bacteriën, door een onvoldopende mondhygiëne. 10% heeft als oorzaak sterk ruikende voeding maar ook ontstekingen in de keel, neus, bijholten, maag, lever- of darm-problemen kunnen halitose veroorzaken.

Metaalsmaak

Als er te weinig speeksel in de mondholte is kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Deze bacteriën produceren afval dat een vieze smaak afgeeft. Een metaalsmaak die tegelijkertijd als “zurig” wordt omschreven is een indicatie voor een verstoorde orale flora en dus een te lage pH (te zuur).

Bacteriën op de tong

Je tong met zijn groeven is een woonplaats voor bacteriën. ’s Morgens heeft afval zich opgehoopt op je tong, dat zie je aan een witte laag “aanslag” op de tong. De meeste tongaanslag vind je achter op de tong. Een tongreiniger of tongschraper die deze laag wegschraapt is een gemakkelijke eerste stap in het voorkomen van halitose.

Eten, drinken en roken

Alcohol, koffie, sigaretten veroorzaken en verergeren een slecht adem. Koffie is zelf op 2 manieren slecht voor je adem; het veroorzaakt uitdroging en een lagere speeksel-produktie. Vanaf 3 koppen koffie per dga werkt het dehydraterend. Compenseer je hoogst noodzakelijk koffie altijd met een dubbele hoeveelheid water.

Pepermunt, Mintjes of Vissersfriend.

Het maskeren van een slechte adem met verfrissende menthol-snoep werkt niet. Niet alleen bevatten deze produkten soms ook suiker, het maskeert voor ongeveer 20 minuten en daarna is de slechte adem in alle hevigheid weer te ervaren voor je omgeving.

Halitose oorzaken

Sterk ruikende voeding, ontstekingen in je lichaam, ontstekingen in je mond (tandvleesontsteking), cariës en slechte orale hygiëne. Als je mondhygiëne niet voldoet blijven er etensresten achter in je mond. Deze resten gaan rotten en stinken.

Droge mond en halitose

Een belangrijke oorzaak waardoor bacteriën kunnen ontwikkelen is een droge mond. Te weinig speeksel door een ziekte (Sjögren, diabetes) door lifestyle (roken, drinken, snurken en veel spreken) leidt tot een verstoring in de orale flora en dus halitose.

Orale flora

Misschien ben je al bekend met het begrip darmflora, de miljarden bacteriën die in je darmen helpen met het verteren van je voeding, je immuniteit bepalen en vitaminen produceren.

Ook in je mond leven bacteriën. De bekendste zijn waarschijnlijk de bacteriën die zwavel-gassen produceren, de bacteriën die halitose veroorzaken.

Door je orale flora te ondersteunen, door een goede zuurgraad in je mond te bewaken kunnen deze zwavel-gas producerende bacteriën niet overleven.

Naast de de zuurgraad is voldoende speeksel cruciaal voor een gezonde mondflora.

Halitose oplossing: de actieve werkstoffen in AnOxident balance

Op verschillende manieren creeërt AnOxident balance een goed milieu in  je mond; de verkeerde bacteriën worden aangepakt, de opbouw van een plaque-laag en de daarop volgende biofilm wordt afgebroken, de zuurgraad wordt hersteld en verkeerde bacteriën, die ijzer nodig hebben, krijgen geen ijzer meer omdat dat wordt afgevangen door lactoferrine. de anti-oxidanten ondersteunen je speeksel bij een ontsteking. Het DUOX-systeem beschermt tegen speekselglucose en zorgt voor een goede pH-waarde. Diabetici hebben tot 4x meer glucose (suiker) in speeksel. Het toegevoegde xylitol helpt de orale flora te reguleren.

AnOxident is ontwikkeld om het speeksel te ondersteunen, om de werking van je speeksel te versterken met natuurlijke stoffen.

4 stappen voor optimale orale hygiëne

AnOxident balance heeft 4 produkten die je de hele dag en nacht beschermen; een tandpasta en een mondspoelmiddel, een mondspray als je niet kunt tandenpoetsen en een mondgel die je een nachtlang bescherming geeft.