Droge mond

www.anoxident-balance.nl > Droge mond

Xerostomie

Droge mond is een probleem voor 20% van de mensen en komt relatief vaker voor bij ouderen (50+) en bij mensen met diabetes 1 en diabetes 2 (suiker). Een droge mond betekent dat er te weinig speeksel wordt aangemaakt.

Een droge mond ervaar je als je moeite hebt met slikken, bij het doorslikken van voeding, met praten. Maar ook als je droge mondhoeken, lipkloven of dik speeksel hebt. Te weinig speeksel beïnvloedt je leven op verschillende manieren, het maakt praten, slikken en eten moeilijk. Het leidt vaak tot een slechte adem , vaker mondschimmel, een vieze smaak, ontstekingen en tandbederf (cariës). Speeksel bewaakt de pH-waarde (zuurgraad 7 is neutraal) in de mond en bepaalt daarmee welke bacteriën niet of juist wel goed overleven in de mondholte.

Oorzaken van een droge mond

Er zijn verschillende oorzaken voor een droge mond, te verdelen in 3 groepen; een medische oorzaak, veroorzaakt door (bewust) gedrag of lifestyle en als bijwerking van medicatie. Door fysieke inspanning (sport), teveel alcohol of door te weinig water drinken ontstaat er een tekort aan vocht in het lichaam wat tevens leidt tot een tijdelijk mindere aanmaak van speeksel. Als het vochttekort wordt aangevuld (met water) herstelt de speeksel-produktie en verdwijnt snel de ervaring van een droge mond. Ook stress, roken, angst, vitaminetekort, de overgang, veel spreken en een verkeerde manier van ademhalen (door de mond, apneu) kunnen tijdelijk leiden tot een mondholte met relatief te weinig speeksel.

Het aanpakken van de stress, stoppen met roken, het aanvullen van ene vitamine-tekort met een ander dieet of met een supplement en ademhalingstherapie halen de oorzaak weg en de speekselproduktie herstelt zich. Deze groep veroorzakers kent meestal een langere periode om te herstellen. Gedurende die periode zijn er hulpmiddelen die het speeksel aanvullen en de mondgezondheid ondersteunen. Het speeksel doet veel meer als alleen maar bevochtigen.

Medische oorzaken van een droge mond zijn chonische ziekten zoals; diabetes, parkinson, sommige vormen van rheuma en het syndroom van Sjögren. Maar ook de behandeling voor nek- en keelkanker heeft xerostomie als bijwerking, de bestralingen beschadigen de speekselklieren. Bij het syndroom van Sjögren zijn (o.a.) de speekselklieren chronisch ontstoken waardoor deze geen tot nauwelijks speeksel produceren. Droge mond is een van de gevolgen van de ziekte van Parkinson, maar niet altijd. Xerostomie is ook een gevolg van diabetes, het vergroot de kans op ontstekingen in de mond (parodontities, gingivitis) die op hun beurt het diabetes-management kunnen verstoren. Volgens de bijsluiters van veel medicijnen is een droge mond een bijwerking van het medicijn (anticholinerg) . Bekende veroorzakers zijn; antidepressiva en corticosteroïden.

Het gevolg van een droge mond

Een droge mond heeft te weinig speeksel. Te weinig speeksel vermindert de bescherming van het gebit, het tandvlees en de gezondheid. De bacteriën in de mond, de toegangspoort van je lichaam, zijn het begin van de bacterie-samenstelling in je darmen, de darmflora.

AnOxident balance imiteert speeksel

AnOxient balance is niet alleen vocht maar is geladen met actieve bestanddelen die de belangrijke taken van speeksel kunnen vervullen;

Het hestellen van de orale flora, door een goede pH-waarde, door het bestrijden van ongewenste bacteriën en door een hoge antioxidant-werking.