Mondverzorging Diabetes

www.anoxident-balance.nl > Blog > Diabetes > Mondverzorging Diabetes

Diabetes en tandvlees-problemen: een vicieuze circel.

Een blog over Mondverzorging diabetes. Het speeksel van diabetici bevat glucose dat continue de mondholte belast. De glucose is een ideale voedingbodem voor schadelijke ziekte-kiemen die bijdragen aan het ontstaan van plaque.

Plaque tast de tanden en kiezen aan en leidt tot vroegtijdig tandverlies en tandvlees-ontstekingen (gingivitis). Tandvleesontstekingen zijn de belangrijkste oorzaak van de uitval van tanden. Als er geen behandeling volgt kunnen tandvleesontstekingen leiden tot parodontitis, d eontsteking bredit zich dan uit tot het kaakbot. Te hoge glucose-waarden in het speeksel versnellen het ontstaan vamn tandvlees-ontstekingen.

Mondverzorging diabetes

Ookal vermijd je zorgvuldig suikerrijke voeding en dranken, als je diabetes type 1 of type 2 hebt ben je vatbaarder voor het ontstaan van cariës en tandvlees-ontstekingen. Diabetici hebben een verzwakt genezingsvermogen, het is dan moeilijker om zelf orale infecties zoals periodontitis te bestrijden.

De bedreiging van de vicieuze circel

Recente onderzoeken tonen aan dat tandvlees-aandoeningen een negatieve effect kunnen hebben op de glucose-waarden van het bloed. Het heeft zin om de oorzaak aan te pakken omdat dit bijdraagt aan betere glucose-waarden.

afbeelding diabetes speeksel glucose

Effecten van diabetes op de mond

Droge mond (xerostomie)

Droge mond is een veelvoorkomend symptoom bij diabetes. Het kan na verloop van tijd verergeren. Het kan zowel een bijwerking van de medicatie zijn als ene gevolg van de veranderingen in het immuunsysteem.

Een droge mond betekent dat er te weinig speeksel aanwezig is. Maar dit betekent niet dat die kleine hoeveelheid speeksel geen hoge glucose-waarden heeft.

Het speeksel bevat belangrijke anti-microbieële mechanismen om de mond, de tanden en de kiezen te beschermen. Te weinig speeksel betekent dus een te lage natuurlijke bescherming. Dit leidt tot een toename van tandverval en tandvlees-problemen.

Mondschimmel

Schimmel (Candida Albicans) in de mond is een infectie die vaak voorkomt bij diabetici. De schimmel is te herkennn aan witte (soms rode) plekken in de mond en op de tong. Deze plekken kunnen pijnlijk zijn en leiden tot zweren. Diabetici met prothesen ervaren deze mondschimmel als zeer pijnlijk en oncomfortabel.

Hoe herken ik zelf mijn tandvleesproblemen?

Signalen van tandvlees-problemen bij diabetici; – Terugtrekkend tandvlees en bloot liggende tandhalzen. – Rood of gezwollen tandvlees. – Bloedend tandvlees tijdens en na het tandenpoetsen. – Gevoelige en losse tanden. – Prothesen die niet goed meer passen – Slechte adem of slechte smaak – Witte aanslag genaamd schimmel* – Melkkleurige of geelachtige plaque-afzettingen vooral tussen de tanden. – Pus tussen de tanden en het tandvlees samen met gevoelig of gezwollen tandvlees. – Permanente slechte adem (halitose).

*Schimmel veroorzaakt witte of rode plekken in de mond die branderig of schraal aanvoelen. Bij deze symptomen kan een tandarts of huisarts een antifungale (schimmerwerend) middel adviseren.

Bezoek je tandarts als je een van deze symptomen ervaart.

Het belang van zelfzorg bij diabetes

Net zoals het managen van diabetes kun je ook zelf in aktie komen om je mond gezond te houden. Het is belangrijk om regelmatige dagelijkse orale hygiëne in acht te nemen. Bezoek met regelmaat je tandarts en bewaak je glucose-waarde om de risico’s van tandvlees-problemen bij diabetes te reduceren.

Wat kan ik zelf doen om mijn mond gezond te houden?

– Poets minimaal 2 x per dag – Spoel met een plaque-control mondspoelmiddel. – Bezoek regelmatig je tandarts. – Vermijd snacken en snoepen tussen de maaltjiden door. – Vermijd suikerrijke voeding en zure (fris)dranken.

Gebruik gespecialiseerde mondverzorging zoals AnOxident Balance om het overschot aan glucose in de mond te verminderen.

Als je een droge mond hebt gebruik speciaal daarvoor ontwikkelde produkten zoals AnOxident balance mondspray en mondgel.

Gebruik een alcohol-vrij spoelmiddel na het poetsen zoals AnOxident balance mondspoelmiddel en poets je tanden met AnOxident balance tandpasta.

Uit ons onderzoek blijkt dat nog niet alle diabetici hun tandarts informeren. Mondverzorging diabetes moet meer aandacht krijgen zowel van de tandarts als van de cliënt.

Alle AnOxident balance produkten bevatten ingrediënten die het speeksel imiteren in het managen van de glucosewaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *