Diabetes en Tandarts

www.anoxident-balance.nl > Blog > Diabetes > Diabetes en Tandarts

diabetes mondzorg

Diabetes – Speciale mondzorg

Bent u diabeet informeer dan aub uw tandarts. Diabetici zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties in de mond. Bij diabetes gaat u vaker naar de tandarts voor controle. Nog niet alle diabetici weten dat extra zorg nodig is.

Het speeksel van diabetici bevat tot 4 keer meer glucose. Op hun beurt zijn die ontstekingen weer slecht voor de diabetes en het beheersen van de bloedglucose.

Informeer uw tandarts, die kan u advies geven en de zorg aanpassen naar uw behoefte.

Goede mondzorg is voor mensen met diabetes belangrijk. Niet alleen voor een stralende glimlach en een frisse adem. Met diabetes is er meer kans op problemen met tanden en tandvlees en mogelijke complicaties. Goede mondzorg kan dit helpen voorkomen.

Mondzorg bij diabetes

Mondzorg is belangrijk voor een gezond gebit, een frisse adem en uw uiterlijke verschijning. Gescpecialiseerde mondzorg bij diabetes helpt. Met speciale tandpasta, spoelmiddel, gel en spray verbetert u de pH-waarde in de mond, balanceert u de bacteriën, buffert u het glucose en houdt u uw mond gezond.

diabetes? vertel het de tandarts

Bloedglucosewaarden

Hoge glucose waarden in het bloed betekenen hoge glucosewaarden in het speeksel. Hierdoor ontstaan problemen aan het gebit, tandvlees en kaakbeen. Ontstekingen ontregelen de glucosewaarden waardoor er weer meer glucose in het speeksel voorkomt. Een vicieuze circel die je doorbreekt met goede verzorging van de mond. Mensen met diabetes hebben vaak last van een slechtere doorbloeding. Hierdoor hebben ze sneller last van ontstekingen. Ook genezen wondjes minder goed. Dan neemt de kans op mondproblemen toe.

Mondproblemen bij diabetes

 Droge mond. U moet u vaker plassen om teveel aan glucose aft e voeren. Doordat u vocht verliest, krijgt u last van een droge mond. Speeksel beschermt ook tegen gaatjes.

 Gaatjes. Een droge mond vergroot de kans op gaatjes. Daarnaast vergroten te hoge bloedglucosewaarden en voedsel met veel suiker de kans op gaatjes.

 Tandvleesontstekingen (gingivitis). Gezond tandvlees is roze en bloedt niet bij het poetsen. Onstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt, niet alleen bij het poetsen. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door tandplak; een plakkerig laagje op de tanden dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Meerdere lagen plaque worden ook biofilm genoemd. Tandvleesontstekingen kunnen riskant zijn: door de ontsteking kunnen schadelijke bacteriën het lichaam binnendringen met het risico op bijvoorbeeld hart- of vaatziekten.

 Tandvleesontstekingen en kaakbotontstekingen (parodontitis). Als de tandvleesontsteking langer bestaat, breidt de ontsteking zich uit. Dan kan het kaakbot worden aangetast en kunnen tanden en kiezen los in de kaak komen te staan. Wordt deze ontsteking niet behandeld, dan kunnen tanden en kiezen uitvallen.

Behandelen van mondproblemen bij diabetici

Gelukkig zijn problemen met tanden en tandvlees goed te behandelen. Bij elke controle beoordeelt de tandarts en/of de mondhygiënist de conditie van uw tandvlees. Een beginnende tandvleesontsteking wordt behandeld door de tandarts of mondhygiënist. Dat gebeurt door het gebit grondig schoon te maken.

diabetes mondzorg speciale verzorgingsprodukten

Voorkomen is beter

Beter is het om problemen met tanden, tandvlees en kaak te voorkomen. Advies van de Nederlandse Diabetes vereniging;

 Streef naar een goede bloedsuikerspiegel. Hoge bloedglucosewaarden zijn niet goed voor de mondgezondheid. De kans dat u last krijgt van tandvleesontstekingen of gaatjes, neemt toe.

 Houd uw mond goed schoon. Door goed te poetsen verwijdert u plak van uw tanden. Daardoor wordt de kans op gaatjes en tandvleesontsteking kleiner. Vraag uw tandarts of mondhygiënist hoe en hoe vaak u het beste kunt poetsen.

 Gebruik flosdraad, tandenstokers of ragers. Tanden poetsen is niet voldoende, u moet ook de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken. Wat u hiervoor het beste kunt gebruiken, hangt af van uw gebit. Vraag het uw tandarts of mondygiënist.

 Eet en drink maximaal zeven keer per dag. Elke keer als u iets eet of drinkt, wordt er plak gevormd op uw tanden en kiezen. Eet en drink daarom, als uw bloedglucosewaarde het toelaat, niet meer dan zeven keer per dag. Is uw bloedglucosewaarde te laag dan ontkomt u er niet aan mogelijk vaker per dag iets te eten of te drinken.

 Rook niet. Roken zorgt ervoor dat het tandvlees sneller ontstoken raakt. Deze ontstekingen genezen bovendien moeilijker als u rookt.

 Meld uw tandarts dat u diabetes hebt en laat uw gebit minimaal twee keer per jaar controleren. Veel mondproblemen zijn makkelijker te behandelen als ze op tijd worden ontdekt.

Speciale gebitsverzorging wordt aangeboden door GezondMooiSlank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *